Kunst op Urnen in Rotterdam

Anna Ramsair KeramiekKunst en Troost, dat is wat beeldend kunstenaar Anna Ramsair beoogt met haar urnen die zij in de betrekkelijke stilte van haar atelier draait... turn turn turn. Een atelier in Rotterdam waar alles draait om het werken aan de kunst. Anna Ramsair maakt tekeningen, schilderijen en keramische werken. En op de door haar gedraaide potten schildert zij haar voorstellingen zoals zij dat ook doet op papier en canvas. Of zoals zij zelf zegt "Ik draai mijn eigen canvas".

Van Klei naar Kunst op Urn

In haar stille atelier in Rotterdam draait Anna Ramsair met rust en aandacht haar kunstwerken uit klompen klei. Temidden tussen tekeningen en schilderijen ontstaan daar onder haar zorgvuldige handen werk na werk en urn na urn. Na het draaien van de urnen volgt een droogperiode waarin Anna het werk kan afdraaien. Daarna volgt een eerste stook op 980° waarna de urn (nu Biscuit) door Anna Ramsair wordt beschilderd met glazuren. Anna ontwikkelde daar uiteenlopende technieken en glazuren voor.

Slow Art

Schilderen is een langdurig proces waarbij tijd en rust een belangrijke plaats innemen. Dat geldt ook voor het schilderen met glazuur. De pot moet de juiste textuur hebben, de glazuur de juiste samenstelling. Zo ontwikkelt de voorstelling zich tijdens het werk. Kijken is een belangrijk onderdeel van het proces. Ieder werk krijgt de aandacht en tijd die het behoeft.

De Urn hier een Waardevol Kunstwerk

Na het schilderen volgt een tweede stook (nu Steengoed) op 1260°. Deze hoge stooktemperatuur zorgt voor bestendigheid tegen water en vorst, zodat de urnen, behalve binnen, ook buiten in de natuur kunnen staan, in every season. Iedere urn is een uniek (gesigneerd en gedateerd) waardevol kunstwerk. Anna Ramsair draait deze urnen met aandacht in allerlei vormen en maten van klein tot groot en altijd omarmt en beschermt de kunst de waardevolle inhoud.

Kunst en Troost op Urn

De urnen van Anna Ramsair zijn objecten ontstaan vanuit de overtuiging dat kunst ons verdieping en verrijking kan bieden. Hoe troostrijk kan het zijn met kunst te mogen herinneren en in kunst herinnerd te worden?
Stuur een mail naar info@urnurnurn.nl voor meer informatie of een afspraak op het atelier van Anna Ramsair waar de werken van draai tot en met het glazuren en de laatste stook tot stand komen en daar te zien zijn.


Kunst en Troost in Urnen en in Muziek

De naam Urn Urn Urn refereert aan een lied gecomponeerd door Pete Seeger. Hoe troostrijk is deze tekst en daarom een inspiratiebron voor Anna Ramsair.  Het lied is bekend als de hitsingle uit 1965 van The Byrds:

To every thing, turn, turn, turn.
There is a season, turn, turn, turn.
And a time to every purpose under heaven.
A time to be born, a time to die.
A time to plant, a time to reap.
A time to kill, a time to heal.
A time to laugh, a time to weep.

To everything, turn, turn, turn.
There is a season, turn, turn, turn.
And a time to every purpose under heaven.
A time to build up, a time to break down.
A time to dance, a time to mourn.
A time to cast away stones,
A time to gather stones together.

To everything, turn, turn, turn.
There is a season, turn, turn, turn.
And a time to every purpose under heaven.
A time of love, a time of hate.
A time of war, a time of peace.
A time you may embrace.
A time to refrain from embracing.

To everything, turn, turn, turn.
There is a season, turn, turn, turn.
And a time to every purpose under heaven.
A time to gain, a time to lose.
A time to rend, a time to sow.
A time for love, a time for hate.
A time for peace, I swear it's not to late.